Stress påvirker dit åndedræt og åndedrættet påvirker din stress – hønen eller ægget 🤔 ?

Når du er anspændt, bekymret, ked af det eller stresset, så flytter åndedrættet op i brystet – ja, ofte trækker du kun vejret helt oppe ved kravebenet eller skuldrene når du er mest presset. Prøv at lægge mærke til, hvor i kroppen dit åndedræt er lige nu.
Åndedrættet er vores krops vigtigste funktion i min optik. Uden ilt intet liv. Hjertet og hjernen fungerer ikke uden ilt. Jo bedre og mere roligt og dybt åndedræt, jo mere ilt og dermed livsvigtig næring til alle dine kropslige og mentale funktioner. Et balanceret åndedræt giver en balanceret krop og psyke.
Et overfladisk og spændt åndedræt sender et signal til hjernen om, at der er fare på færde svarende til stressresponset (kamp-/flugt-systemet). Og når du er stresset, øges pulsen, dine muskler spænder op og åndedrættet bliver overfladisk. Stresshormonerne fortæller nemlig kroppen, at den skal gøre sig klar til at kæmpe eller flygte. Og hjernen kender ikke forskel på, om dit høje åndedræts-tempo skyldes en reel fare eller om det “bare” er en dårlig/gammel vane. Hønen eller ægget? Er det din stress, der giver dig dit uhensigtsmæssige åndedræt eller er det dit spændte åndedræt, der giver dig stress?
Et tilbageholdt eller spændt åndedræt kan fx. give forstoppelse, smerter i ryg og skuldre, dårlig kropsholdning, føleforstyrrelser, forhøjet blodtryk, hovedpine, et dårligt fungerende immunsystem og det forstyrrer din stemme og tale og påvirker din generelle stresstilstand i kroppen.
At arbejde med kroppen og dine åndedrætsmuskler er naturlige indgange til at få ro og få sendt stressen ud af dit system. Du kan med vilje fokusere på dit åndedræt og tage nogle dybe vejrtrækninger ned i bunden af lungerne. Og du kan lægge dig ned og lave en afspændingsøvelse, så kroppen falder til ro. Eller du kan gå en rolig tur i naturen og mærke fødderne, nyde lydene, duftene og føle vinden på kroppen, så sanserne bliver aktiveret og du for en stund glemmer alle dine bekymringstanker. Så får hjernen en pause og dit åndedræt bliver mere dybt og roligt til fordel for dit velbefindende.
Hvis du i for lang tid har trukket vejret overfladisk eller har været stresset, så kan det dog være svært at få åndedrættet ned i bunden af lungerne. Det kan føles som om det stopper ved brystbenet eller endnu højere oppe. Prøv evt. at lægge dig ned. Efter nogle minutter falder åndedrættet ofte mere til ro og du kan mærke og se, at maven løfter og sænker sig stille og roligt. For nogle mennesker er selv det at ligge ned ikke nok. Vanen med at bruge de øverste brystmuskler er for stærk. Og så kan et højtliggende åndedræt naturligvis også være forårsaget af sygdom i luftvejene (fx. astma eller KOL).
Under alle omstændigheder, så er et roligt og dybtliggende åndedræt godt for dig, din krop og din hjerne. Det er en primær kilde til at dæmpe din spændingstilstand eller stress og få dig i balance mentalt og fysisk.
En åndedrætsøvelse
- Tag en indånding gennem næsen mens du tæller til 4 (så både mave, ryg og bryst udvider sig).
- Hold vejret mens du tæller til 4.
- Og pust så langsomt ud mens du tæller til 8 (pust med let lukkede læber, så der kommer lidt modstand på udåndingen).
- Gentag 3-5 gange.(træn gerne dagligt når du holder dine pauser):
(træn gerne dagligt når du holder dine pauser):
Mærk herefter, om din vejrtrækningsrytme er ændret, om du føler dig mere rolig og om du fornemmer, at åndedrættet ligger lidt dybere i kroppen. Hvis ikke, er det helt ok. Giv dig tid til at træne og udvikle din kontakt med åndedræt og krop. Er du helt utrænet, kan du evt. opleve at blive lidt svimmel. Mærk efter, hvad og hvor meget, du kan holde til.
Grundkurset ÅndedrætsSalonen Online giver dig en masse viden og en rygsæk fyldt af praktiske øvelser, så du lærer at få dit åndedræt tilbage til sin ro og naturlige rytme igen. Læs mere her.
Den, der trækker vejret halvt, lever halvt (Buddhistisk ordsprog).